Noční město bez světelné signalizace! Dokážete si představit tu paniku?

Nyní se s tím už tolik nesetkávám, snad jen, když nad ránem, když „vysazuji“ jednoho dispečera v Hostivaři, ale dřív, kdy jsem v noci jezdil na naše mimopražské pobočky, vítalo mě každé větší město svými rozsvícenými semafory.

Zná to každý řidič, který v noci projížděl tichým, tmavým, liduprázdným městem. Svítí jen pouliční lampy a … semafory. Už zdálky jsou vidět barevná světýlka, mihotající se nad vozovkou. „Super, zelená, to se mi líbí, pohodová jízda.“, říká si řidič, když se blíží k semaforu. Omyl, ta světelná potvora se rozhodla, že s ním bude laškovat. Na vzdálenost, kdy je řidič schopen automobil ubrzdit, blik oranžová a hned v zápětí červená. Není vyhnutí, nohu na brzdu a zastavit. Nebo jej aspoň do poslední chvíle nechala v napětí, jestli zelená vydrží, než stihne projet. V dnešní době je každá světelná křižovatka vybavena radarem, který i v noci, zachytí váš blažený výraz v obličeji, když projedete na červenou.

Inteligentnější křižovatky, v městech, kde bývají inteligentní zastupitelé a inteligentně rozhodují o důležitých a smysluplných věcech, jsou vybaveny tzv. radarovým semaforem. Nemělo by hrozit, že na každém semaforu bude řidič přinucen zatavit a po zhlédnutí barevného spektra moci pokračovat v jízdě. Zatěžuje to jak provoz vozidla, tak okolní prostředí.

Magistrát hl. m. Prahy na to jde od lesa. Ve spolupráci s TSK Praha (tisková zpráva), nyní tipuje lokality, kdy by v nočních hodinách byla světelná signalizace vypnutá! Živě si dokážu představit, jaké lokality budou nejvhodnější. Okraj Prahy a místa, kde neštěkne ani pes. Ale kdysi, ještě před výstavbou administrativních budov, jejichž kanceláře jsou stejně dosud prázdné, zde býval park, kam si chodili hrát děti z okolí, tu byl přechod a u něho semafor. Park zmizel, děti vyrostly a odstěhovali se, jen ten přechod se semaforem zde zůstal. A funguje dodnes.

Nevím, proč Praha i ostatní města, takové opatření nezavedla už dávno, alespoň na méně frekventovaných křižovatkách. Vždyť každá křižovatka je vybavena i dopravním značením, které určuje hlavní a vedlejší silnici. A každý řidič (aspoň doufám), který absolvoval autoškolu, by měl takové dopravní značení respektovat.

Věřím, že to nebude jen náhodný výkřik do tmy a křižovatek s vypnutou světelnou signalizací bude přibývat. Nebo se bude zvyšovat počet míst s radarovým semaforem. Vypnutá světelná signalizace, rozhodně žádnou paniku mezi řidiče nevyvolá, naopak, provoz bude plynulejší a na mnoha místech i bezpečnější.

Šťastnou cestu 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice zápisky truckera se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 reakce na Noční město bez světelné signalizace! Dokážete si představit tu paniku?

  1. Dejv92 napsal:

    U nás v Brně je to běžný i na běžně dost frekventovaných křižovatkách, v noci je u nás totiž provoz minimální… nečekal jsem, že by toto v Praze nebylo, ale taky jsem tam nikdy nesledoval noční provoz, tak nevím…

    • jiproch napsal:

      No vidíš, jak se máte. První noc, kdy jsem si tu tiskovou zprávu přečetl, jsem projížděl frekventovanou křižovatkou na blikací oranžovou. Řekl jsem si: „To je fofr, už je to tady.“ Další den už ten semafor normálně fungoval. Ve 3a.m.. 🙂

Napsat komentář